HTML

Business Intelligence Polyhistor

Hírek, információk, tapasztalatok a BI világából

Friss topikok

Címkék

Partneri kapcsolataink révén egyre több BI eszköz kerül elém amiket nem kis megelégedéssel használnak az ügyfelek. Egy prezentáció kapcsán került elém a TIBCO Spotfire. Ugyan már foglalkozik ezzel a BI megoldással néhány kolléga, de én még csak hírből hallottam, így utcu neki, kipróbáltam.

Hatalmas lelkesedéssel vágtam bele, mivel egyre inkább érzem, hogy a SAP BO-nak leáldozóban. Nem mondom, hogy a BO már nem az igazi, de a SAP felvásárlás nem tett jót neki. A fejlesztések fő csapásvonala az SAP integráció és nem feltétlenül az újítások.

Jó pár napot sikerült belefektetnem a Spotfire megismerésébe, először az 5.0-át, majd a legújabb 6.0-át is megnéztem. Sajnos csak a desktop-os alkalmazást sikerült beszereznem, így van pár funkció, amit valahogy még meg kellene ismernem.

Természetesen jó informatikushoz méltón mindenféle dokumentáció átolvasása nélkül estem neki a dolognak.

Telepítés

Nem egyszerű dolog már az alkalmazás beszerzése sem. Kínlódtam egy darabig a weboldalon letölthető működő változat beszerzésével, de végül kértem egyet a hazai ditributor-tól (Infomatix).
A telepítés innentől már csak pár kattintás.
Telepítés után jön a meglepetés. Először be kell jelentkezni egy szerverre, hogy lehessen offline módon is dolgozni. Durr, egy pofon, honnan szerezzünk ilyent. A TIBCO-nak van demo szervere, de mint megtudtam az szinte soha nem elérhető, így maradt a barkácsolás, és egy Infomatix-os szerver az induláshoz. Ez után indult is. Itt azért megjegyezném, hogy az új évben való első indításkor üresen álltak a beállítások, és nem volt offline mód sem, lehetett újra kuncsorogni az Infomatix-nál az egyszeri bejelentkezésre.

Első benyomások

Komoly elvárásaim voltak az eszközzel szemben, hiszen amikor csak szóba jött, az Infomatix a BI eszközök szentgráljaként istenítették (a SAP-osok meg ugyan ezt teszik a BO-val), gyors egyszerű, hatékony, és imádják az ügyfeleik. Mondjuk, ha az ügyfél szereti, az több mint elég. Itt fontos megjegyeznem, hogy tavaly komoly erőket fordítottam a Tableau megismerésére is, és már az első pár órában látszott, hogy ez a két eszköz meglehetősen hasonlít. Ez azonban azért volt probléma, mert mindenhol a Tableau funkcióit kerestem.

Ez egy in-memory alapú BI elemző eszköz. Vagyis irtózatosan gyorsnak kell lennie relatíve nagy adatmennyiséggel is. Ez végül is igaz, elég gyors tud lenni, bár igazán nagy adatmennyiséggel nem sikerült kipróbálnom, de pár 100.000 rekordot úgy terelget, mintha csak 1-200-ról lenne szó.

A vizualizáció azonban már nem ilyen meggyőző, legalább is számomra. Persze ez lehet szubjektív, hiszen a közel 8 éves BO-s múltamat nem tudom nem figyelembe venni. A Spotfire messze nem az elegáns dizájnról, a tökéletes testreszabhatóságról a csillogásról szól.
Ez elsősorban elemző eszköz ahol a külcsín másodlagos, vagy harmadlagos.
Nekem nagyon hiányzott a szabad komponens elhelyezés. Itt csak egymás mellé, alá vagy fölé lehet tenni komponenseket. A komponensek formázása, sőt az adatok megjelenítése is szerintem macerás. Ugyan lehet drag&drop-al a komponensekre tenni mezőket, de a legtöbb alapvető dologhoz menükben kell kóvályogni. A komponensek formázhatósága sem lett agyon paraméterezve.
Persze ne felejtsük el ez egy elemző eszköz, nem riportáló elsősorban. Itt az adatok elemzése üzleti kérdésekre a válaszok hatékony megtalálása a legfontosabb.

Adatforrások

A fontosabb adatbázisokhoz, külső fájlokhoz (pl. Excel) simán tud csatlakozni, sőt a 6.0-ás arra is képes, hogy egy táblázatot csak bemásoljunk vágólapról. Azonban van egy nagy probléma a forrásokkal. Nem lehet lekérdezéseket készíteni (pl. SQL-el), csak táblákat lehet összekapcsolgatni. Persze ez nem lenne akkora baj még, azonban egy komponens (diagram, táblázat, stb), csak egy forrástáblára tud építkezni. Ezt elvileg javították a 6.0-ban ahol már akár több forrástáblát is felhasználhatunk egy komponensnél (diagram, tábla, stb.), de ezt eddig előlem sikerült nagyon jól elrejteniük. Az opció meg van, de csak hibát jelez, nem működik, és nem jöttem rá miért.

Összetettebb lekérdezésekre a megoldás az InfoLink készítése. Ez azonban már csak a szerver alkalmazás segítségével (Information Designer) oldható meg. Itt képesek vagyunk amolyan View-kat létrehozni, amire majd a vizualizációk épülnek.

Vizualizáció

Röviden, egyszerű. Semmi csicsa, semmi látványos effektek, csak a pőre valóság. Egyszerű komponensek bonyolult paraméterezhetősége. Sajnos én, aki a BO-hoz szokott komoly problémának látom a mai világban egyre jobban terjedő egyszerűsítések mellett a Spotfire bonyolultságát e téren.

Persze azt semmiképpen se felejtsük el, hogy a Spotfire fő erőssége az elemzés, és abban nagyon jó. Pillanatok alatt lehet feltárni összefüggéseket, problémákat kikutatni, prezentálni egy aktuális állapotot. Ebben nagyon jó.

Interaktivitás

Mivel ez egy ízig vérig elemző eszköz, ez a fő erőssége, vagyis majdnem. Abban elég jó, hogy gyorsan lehet interaktivitást kialakítani. Ha kijelölünk valamit, azt azonnal jelzi másik komponenseken is, de ezzel akár már szűrni is tud. A komponensek összekötése pofon egyszerű, bár messze nem egyértelmű. Létre kell hozni egy Marking-ot (amolyan szűrő flag) utána már csak be kell állítani, hogy melyik komponens adja neki a szűrőt és melyik fogadja. Ezzel csak az a probléma, hogy így nem konkrét mezőkre szűrünk, hanem kijelölésekre, ahol sok esetben több mező mentén szűrünk.
Persze van sima szűrő is, amik azonnal rendelkezésre állnak. Ezek a teljes Spotfire dashboard-on érvényesek.
Van lehetőség akár saját szűrők létrehozására is, ahol már irányítható, hogy mit szűrjön és melyik komponensen, de itt már előkerülnek a képletezések.
Ami nagyon tetszett, hogy a szűrőknek lehet akár statikus értékeket is megadni értékkészletül és képeltekkel figyelni ezeket.

Mobil

A mai világban, ha nincs mobil app-ja egy BI eszköznek az komoly hiba. Igaz még nem használják ezeket az app-okat olyan komoly mértékben, de attól még fontos, ez a jövő.

A Spotfire-nek van ugyan mobil felülete, de az nem egy űrhajó. Ez persze nem feltétlenül lehet gond, inkább csak amiatt, hogy a konkurencia sokkal többet kínál ezen a téren. Itt KPI-okat lehet definiálni és azokat vizsgálni trendek mentén. A KPI-okhoz alert-ek is párosíthatóak. Ez mondjuk elég jó dolog, ha csak a felsővezetői körre gondolunk, hiszen őket úgy is elsősorban a vállalat főbb mutatói érdeklik.

Összbenyomás

Ez egy jó kis termék, sőt nagyon jó, de és ez a fránya de: ha nem ismertem volna meg a Tableau-t azt mondanám ez a király. Sajnos a Tableau több téren is jobb. Jobb a dokumentáltsága arra az esetre is, ha csak kipróbálni szeretném ingyen. Szerintem a Spotfire-ben a pik-pak elemzés élményét nagyban rontja a macerás beállítások. Persze lehet, hogy csak szokni kell, de a másik említett BI terméket sem használtam többet mégis jobban kézre állt.
Ami nekem mint BO-s felhasználónak furcsa és nehezen megszokható a metaréteg hiánya. Ha valaki ad-hoc szeretne egy forrásra elsőként elemzést építeni, meg fog gyűlni a baja a dologgal. Vagy legyártat a forrás rendszerben megfelelő nézetet, vagy elkezd InfoLink-et készíteni, de ahhoz meg SQL tudás kell, nem is gyenge. Ha több forrásra kellene elemzést építeni ez szinte megoldhatatlan feladat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bipolyhistor.blog.hu/api/trackback/id/tr725764868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása