HTML

Business Intelligence Polyhistor

Hírek, információk, tapasztalatok a BI világából

Friss topikok

Címkék

A mai napon megállt a teszt BO 4.1 környezetük. Oka, elfogyott a hely a 100 Gigás partíción. Két területen is találtunk olyan tartalmakat, amik feleslegesen foglalják a helyet.

1. InstallData mappa, ami a telepítő készleteket tartalmazza. Esetünkben a kiinduló rendszer 4.0 SP2 volt ami kapott egy patch-et, és 3db SP szint emelést. Ugyan itt vannak kliensek is, amik megkapták ugyan ezeket a frissítéseket. Ez összesen 18 Giga tárhelyet jelent az InstallData mappában. Ez ugyebár ahhoz kell, hogy lehessen egyszerűen visszalépkedni verziókat, feature-öket lehessen telepíteni, stb. Azonban, ha helyhiányban szenvedünk, vagy áttesszük egy másik partícióra, vagy simán töröljük, a BO el fog tudni indulni ez után. Én az átmozgatást javasolnám

2. SqlAnywhere adatbázis log ami minden tranzakciót log-ol.Ez nagyjából úgy néz ki, hogy az alig 50 Megás CMS adatbázisunkhoz 10 Gigás log fájl tartozik. Ez finoman szólva is sok. Sajnos azt nem találtam meg, hogyan lehet a log-olás mértékét szabályozni, de azt igen, hogyan lehet nullázni a fájlt.
<BO install dir>\sqlanywhere\BIN64\dbbackup.exe -c "ENG=BI4;DBN=BI4_CMS;UID=dba;PWD=<password>" -o c:\temp\dbbackup_log.txt -xo
PAUSE
Az ENG paraméter az Anywhere szerver neve ami alapértelmezetten BI4. A DBN az adatbázis neve ami alapértelmezetten BI4_CMS. Az alapértelmezett UID a dba.
Ha lefuttattuk a parancsot kapunk egy pár megás log fájlt.

Óvatosan bánjunk mindkét megoldással.

Szólj hozzá!

Több SAP megoldás is van arra, hogyan tudunk előre definiált riport formázásokat közzé tenni. Elsősorban nagy vállalatoknál érdekes ez a probléma, hiszen ők nagyrészt komoly arculati előírásokkal rendelkeznek.

Az egyik megoldás előre legyártani template riportokat, és azokból kiindulni az új riportok fejlesztése során. Ez lássuk be elég macerás.

Lehetőség van arra is, hogy a szerveren megkeressük a WebI formázásához tartozó CSS állományt és azt felül definiáljuk. Ez már jobb megoldás, de elég macerás feladat, és csak a Web-es riportáló eszköznél működik.

Végül a legjobb megoldást hagytam, amikor a Riport szerkesztőben lehet a fentebb említett CSS állományt exportálni és importálni. Akár felül is írható ezzel az állománnyal a Szerveren található is.

Ez utóbbi lehetőséghez találtunk két nagyon hasznos linket:
http://scn.sap.com/docs/DOC-45583
http://alteksolutions.com/wp/index.php/2012/10/modifying-web-intelligence-document-templates-with-css/

Szólj hozzá!

Szintén nem egy újdonságot mutatnék be, inkább csak egy számomra is nagyon hasznosnak ítélt BO elem egyszerűsített bemutatását. Ez a Web Service készítése WebI riportból kiindulva.

Nagyon jó leírást kaphatnak azok az alábbi oldalon akik még most ismerkednek ezzel e lehetőséggel:
http://www.resultdata.com/creating-an-sap-bi-web-service-connection-in-the-web-intelligence-rich-client/

Szólj hozzá!

Ugyan nem egy új keletű dolog a BO monitoring rendszere, de valahogy kimaradt az életemből, pedig nagyon hasznos.
Olvasgattam a gyári SAP doksikat, de valahogy nem éreztem rá az ízére, ellenben kollégám talált egy nagyon jó leírást, ami sokkal közelebb tudja hozni a monitoring működését, mint bármi.

Érdemes átolvasni annak aki még csak ismerkedik a BO ezen lehetőségével:
http://www.clariba.com/blog/introduction-to-cmc-monitoring-in-sap-bo4-sp4/

Szólj hozzá!

Már többször tapasztaltuk, hogy amikor a BO-ban a kapcsolatok paramétereit állítgatjuk, nem mindig veszi figyelembe.

Szólj hozzá!

Miért is akarom összevetni ezt a két módot az IDT-ben. Egyszerű, sajnos belefutottam egy problémába amit ugyan sikerült megoldani, de tudni akartam az okát.

A probléma az volt, hogy egy egyszerű single source univerzumot hoztam létre SAP R/3-hoz kapcsolódva, és valamiért nem tudtam két Infoset-et összekötni. Mindig azt mondta, hogy a join nem támogatott ennél a kapcsolat típusnál. A dühítő az volt, hogy pár hónapja csináltam egy hasonló univerzumot, ahol működtek a join-ok.

A megoldás meglepő volt. Nem single source, hanem multi-source univerzumot kell készíteni. A korábbi univerzum is így készült. Na ezt nem értettem. És sajnos a gyári IDT dokumentációból sem kaptam rá választ (elvileg működnie kellett volna), de legalább összeszedtem a két típus tulajdonságait.

Single-source Multisource
Tulajdonságok Egy forrás érhető csak el Akár több eltérő típusú forrás is elérhető. Később is bővíthető a kapcsolatok száma
Public, secured kapcsolat típus is elérhető Csak secured kapcsolat típus használható
A legtöbb kapcsolat típus használható, de nem mind.
SAP NetWaver BW connection és SAS connection csak itt használható
Elérhetővé válik a Data federation réteg, létrehozhatóak federated táblák
SQL syntax támogatás származtatott táblánál, kalkulált oszlopnál, tábla kapcsolatnál SAP BusinessObjects SQL adatbázis függvények is elérhetőek.
Az adatforrás által támogatott függvények használhatóak a származtatott táblákban, kalkulált oszlopokban, és a táblakapcsolatokban
A forrás adatbázis által használható operátorok és függvények elérhetőek, de nem szabványos SQL-92-vel (Oracle) Az SQL-92 szintaktika az alapértelmezett.
Adatforrások SQL szintaktikája és függvényeinek használata megengedett, de nem az SQL-92 szabvány alapján (Oracle)
Javasolt használat Ha kifejezetten SQL specifikus szintaktikát akarunk használni Több forrásból érkező táblák között kapcsolatok felépítéséhez
Ha az univerzumot lokálisan és repository-n keresztül is használni szeretnénk Ha SAP NetWeaver BW vagy SAS kapcsolatot akarunk használni
Ha SQL-92 szabványt akarunk használni
Ha a SAP BusinessObjects SQL függvényeket is akarunk használni

 

Szólj hozzá!

Módosítsuk a web.xml állomány tartalmát az alábbi 2 elérési útvonalon az alábbiak szerint:

C:\[BO Install folder]\Tomcat6

\work\Catalina\localhost\BOE\eclipse\plugins\webpath.AnalyticalReporting\web\WEB-INF\

C:\ [BO Install folder]\Tomcat6\webapps\BOE\WEBINF\

eclipse\plugins\webpath.AnalyticalReporting\web\WEB-INF\

A következő paraméterben a <param-value>-Xmx512m -XX:PermSize=16m -XX:MaxPermSize=128m -XX:ThreadStackSize=1024

Djnlp.packEnabled=true</param-value>

részletet módosítsuk a következőre:

<param-value>-Xmx1024m -XX:PermSize=16m -XX:MaxPermSize=128m -XX:ThreadStac…

A változások életbe lépéséhez újra kell indítani a TomCat szolgáltatást! (Például a CCM alkalmazás segítségével.)

Szólj hozzá!

Az alap probléma, hogy SAP Business Intelligence 4.0 óta hozzá kellett szoknunk ahhoz, hogy a Web Intelligence Rich Client nem záródik be az alkalmzás bezárására, hanem csak elmegy a System Tray-re, és fut tovább.

Gondolom, nem vagyok egyedül a problémával. Alapvetően ez főként „csak” egy idegesítő dolog. Azonban ha a BI kliensünk terminal server környezetben fut, vagy csak egyszerűen nincs a kliens gépen a felhasználónak semmihez sem joga (akár látni a System tray-en a futó alkalmazásokat), akkor már komoly fejtörést tud okozni a dolog. Elsősorban a terminal server-es környezetben okozza a komolyabb galibát, mert azok a munka végén biztos nem lesznek kikapcsolva, ezzel garantáltan leállítva a WebI is.

Szerencsére van megoldás, és működik 4.0 és 4.1 kliensek esetében is.

- Létre kell hozni a <SAP BI install dir>\SAP BusinessObjects Enterprise XI 4.0\classes\ mappába egy config nevű mappát.
- Ide be kell másolni a mellékelt configuration.xml állományt.

A configuration.xml állomány tartalma:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE properties SYSTEM "http://java.sun.com/dtd/properties.dtd">
<properties>
    <entry key="richclient.ui.allow.quicklaunch">false</entry>
</properties>

Ezt követően a WebI már nem kerül a system tray-re becsukás után, hanem ténylegesen becsukódik.

A kapcsolódó SAP note: 0001748273.pdf

 

Szólj hozzá!

Annak ellenére, hogy a java 1.7 támogatott verzió, sajnos a Launchpad-ról indítható WebI nem képes futni. Elindul, össze is lehet állítani a lekérdezést, de utána egy hosszú java hibaüzenettel leáll.

Szerencsére megoldást nyújt  problémára az SP02 Patch02 telepítése, így már megfelelően működik 1.7-es java-val is a rendszer.

Szólj hozzá!

Friss ropogós, Január 24-től érhető el a SAP oldalán. Egy kis pilot projekt keretein belül kell vele foglalkoznom. A 1.0-ással már találkoztam. Akkor azt mondtam, ez egy csilli villi vakítós cucc, de igazi elemző funkciókat messze elkerüli. Sajnos rengeteg konkurens termék van a piacon amik csípőből lenyomják tudásra. Na de az új verzió gondoltam.

Szólj hozzá!